Thursday, January 12, 2012

MASAK MASAK: NASI GORENG KOSONG + SUP AYAM

*ASSALAMUALAIKUM*

Semestinya masak untuk suami dan untuk bawak bekal ke kerja. Macam sekolah plak bawak bekal-bekal ni. Boleh jimat sket. Masakan yang simple untuk orang yang baru berjinak-jinak dengan masakan macam aku ni..hehe..Ingat kan nak makan dengan nasi putih, tapi macam kosong plak makan sup dengan nasi putih biasa je..hehe

So ini la sarapan pagi kami..berat betul sarapan pagi..

SIMPLE & SEDAP

SUP AYAM 

NASI GORENG KOSONG


BAHAN-BAHAN UNTUK SUP:
  • 400gram ayam dipotong kecil-kecil 
  • 1 sup bunjut
  • Kentang 
  • Carrot
  • Bawang merah 4 biji
  • Bawang putih 2 biji
  • Halia dalam 1 inci ditumbuk
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
  • 5 gelas air
  • Daun sup
CARA-CARA MEMBUAT SUP:
  • Kisarkan bawang merah, bawang putih dan halia.
  • Masukkan dalam 2 sudu minyak ke dalam periuk yang panas, panaskan minyak.
  • Masukkan bahan kisar ke dalam periuk dan tumis sehingga naik bau
  • Masukkan air dan sub bunjut adabi
  • Masukkan ayam, kentang dan carrot
  • Tunggu sehingga mendidih dan setelah yakim masak boleh la hidangkan
  • Taburkan daun sup yang dipotong-potong ke atas sup nak bagi wangi..hehe
BAHAN-BAHAN UNTUK NASI GORENG KOSONG:
  • Nasi putih
  • Bawang merah dan bawang putih yang dikisar
  • Cili boh
  • Garam
  • Serbuk nasi goreng ikan bilis
  • Minyak untuk menumis
CARA-CARA MEMBUAT NASI GORENG KOSONG:
  • Masukkan minyak dalam kuali panas dan tumis bawang merah dan bawang putih yang dikisar
  • Tumis sehingga garing sket, kemudian masukkan garam
  • Masukkan nasi putih dan gaul sehingga sebati
  • Setalah sebati nasi dengan tumisan tadi boleh la taburkan serbuk nasi goreng ikan bilis dan gaul lagi sehingga sebati
Done! untuk nasi goreng tu anda sebenarnya boleh masukkan kan sayur, fish ball ke.telur ke.. disebabkan suamiku tak makan sayur-sayuran dan telur dgn fish ball dan sewaktu dengannya xde stok jadi masak la nasi goreng kosong je.. hehe..

Selamat mencuba la ye adik-adik.. akak-akak dan makcik-makcik x mencuba pun xpa sebab korang pejam mata pun boleh masak ni semua..hehe



No comments:

Post a Comment